Viedenský výplet: ikona nadčasového dizajnu

Stolička s viedenským výpletom, často nazývaná aj rakúska stolička, je ikonický kúsok nábytku, ktorý vyniká svojím charakteristickým dizajnom a štýlovými rysmi. Tento nábytok je známy svojou vypletanou sedačkou a drevenou konštrukciou, ktoré spolu tvoria jedinečný a elegantný vzhľad. V tomto článku sa pozrieme na históriu, vznik a využitie viedenského výpletu, ako aj na to, prečo si udržuje svoju popularitu dodnes.

Stoličky s viedenským výpletomĎalšie články

História a vznik

Historicky sa viedenský výplet začal rozvíjať v druhej polovici 19. storočia, keď Michael Thonet, nemecký nábytkár a vynálezca, zdokonalil technológiu ohýbania dreva a začal ju aplikovať na výrobu stoličiek s výpletanými sedadlami a operadlami. Jeho vynález revolúcionizoval nábytkársky priemysel a umožnil masovú produkciu týchto štýlových a pohodlných nábytkových kusov.

Viedenský výplet sa stal symbolom elegantného a tradičného nábytku a dodnes je obľúbený pre svoju estetiku a pohodlie. Technika výpletu sa postupne vyvíjala a prispôsobovala rôznym dizajnovým trendom. Aj vďaka tomu je stále dôležitou súčasťou moderného nábytkárskeho dizajnu interiérov. 

Číslo 14

Stolička označená jednoducho číslom 14, alebo nazývaná aj viedenská kaviarenská stolička, uzrela svetlo sveta v roku 1859. Za túto stoličku získal Michael Thonet na svetovej výstave v Paríži v roku 1867 zlatú medailu. Takzvaná „štrnástka“ sa stala jedným z najúspešnejších priemyselných produktov svojej doby. Len do roku 1930 sa jej na celom svete predalo asi 50 miliónov kusov a do dnešných čias je to podľa odhadov až 80 miliónov kusov. Táto ikonická stolička zmenila spôsob, akým vnímame nábytok svojou jednoduchosťou, praktickosťou a inovatívnym využitím ohýbaného dreva. 

Elegancia a všestrannosť

 Tento nábytkový klenot oslovuje svojím štýlovým a elegantným dizajnom nielen tradičných nadšencov nábytku, ale aj moderných záujemcov o interiérový dizajn. Tento štýl kombinuje technickú zručnosť s estetickým vkusom. To umožňuje viedenskému výpletu dokonale zapadnúť do rôznych prostredí. Môže byť vynikajúcim doplnkom pre tradičné aj moderné interiéry - od kaviarní a reštaurácií po obývacie izby a terasy. 

 

Harmonické spojenie prírodného materiálu

Okrem vynikajúcej estetiky má viedenský výplet ďalšiu výhodu, ktorá ho robí takým obľúbeným; dokonale sa hodí k drevu. Táto výpletaná časť harmonicky spolupracuje s drevenými konštrukciami stolov, stoličiek alebo dokonca celých nábytkových sád. Elegantná kombinácia prírodných materiálov prináša do priestoru teplý a príjemný pocit, čím vytvára útulné a štýlové prostredie. Okrem toho je viedenský výplet pohodlný a vzdušný, čo robí z nábytku vyrobeného z tohto materiálu ideálnu voľbu pre dlhé hodiny pohody a relaxácie.

POZRITE SI NAJNOVŠIE MODELY Z PONUKY DUBLINO

Stoličky s viedenským výpletom>>Ďalšie podobné články >>

© 2024 Dublino.sk | Všetky práva vyhradené

Vytvorilo FúúDobre